ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
(ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ με Αρ. Μητρώου: 10985)

12/05/23

Με αφορμή την επίσχεση εργασίας στην οποία προέβησαν οι συνάδελφοι του ΕΚΑΒ με σκοπό την διεκδίκηση των μισθών τους από 1/4/2022 ως και 31/12/2022, στηριζόμενοι στην υπ’ αρ. 2332/2022 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού λόγω μη επαναξιολόγησης του μέτρου από 1-4-2022 και η, εξαιτίας αυτής, παράταση της αναστολής των καθηκόντων όλων των Υγειονομικών.

Ως Πανελλήνια Ομάδα Επαγγελματιών Υγείας (Π.Ο.Ε.Υ.) εκφράζουμε σε όλους τους τόνους την ενεργό συμπαράσταση μας σε αυτή την γενναία απόφαση των συναδέλφων μας.
Θεωρούμε χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι αυτή η κίνηση αποτελεί φυσιολογικό επακόλουθο του τρόπου  με τον οποίο η συγκεκριμένη κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε σε ένα εκλεκτό και ξεχωριστό κομμάτι των υγειονομικών, όπως είναι το ΕΚΑΒ και το οποίο αποτελεί την αιχμή του δόρατος του ΕΣΥ.

Ο συγκεκριμένος τρόπος συμπεριφοράς της κυβέρνησης προς τους συναδέλφους του ΕΚΑΒ, αλλά και προς όλους τους Υγειονομικούς που τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων  δεκαεπτά μήνες τώρα, προφανώς πηγάζει αφενός από την αδυναμία της να παραδεχθεί το τραγικό λάθος που έπραξε απέναντι σε όλο το κλάδο των Υγειονομικών και αφετέρου από την τιμωρητική διάθεση της απέναντι στους Υγειονομικούς, οι οποίοι, ως ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες, επέλεξαν να μην κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο προστατεύοντας το αυτεξούσιο τους.

Έτσι η συγκεκριμένη κυβέρνηση, ακόμα και ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, αρνείται να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να συμμορφωθεί με την απόφαση της δικαιοσύνης και να προχωρήσει στην άμεση καταβολή των μισθών των συναδέλφων του ΕΚΑΒ αλλά και κατά επέκταση όλων των Υγειονομικών, οι οποίοι, χωρίς την θέληση τους και παράνομα, συνέχισαν να βρίσκονται σε αναστολή από 1 Απριλίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε έστω και αυτή την ύστατη ώρα την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν και να σταματήσει να κινείται εγωιστικά. Εμείς ως  Π.Ο.Ε.Υ., επαναλαμβάνουμε ότι θα σταθούμε αρωγοί στις προσπάθειες των συναδέλφων του ΕΚΑΒ και όλων των Υγειονομικών που υπόκεινται σε αυτή την αδικία,  χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμη οδό.

Μετά από τόσους αγώνες, εμείς, όλοι οι Υγειονομικοί σε αναστολή, είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα μας χωρίς καμία υποχώρηση.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς και συμπαράσταση προς τους συναδέλφους, υγειονομικούς υπαλλήλους διασώστες ΕΚΑΒ.

Εκ του ΔΣ του Σωματείου Π.Ο.Ε.Υ.

(Πανελλήνια Ομάδα Επαγγελματιών Υγείας)