ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
(ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ με Αρ. Μητρώου: 10985)

26/07/23

Η Πανελλήνια Ομάδα Επαγγελματιών Υγείας εκφράζει την οδύνη της και στέλνει τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων από τις φονικές φωτιές σε όλη την χώρα.

“Πάμε και όπου βγει”
Στην χώρα που αν δεν καείς, δεν πνιγείς, δεν σε “δολοφονήσουν”(πειραματικά σκευάσματα, Τέμπη, γέφυρες, φτώχεια, εξαθλίωση, αυτοκτονίες)…
Τότε σίγουρα δεν θα σε σώσει το επιτελικό κράτος δικαίου που δήθεν σέβεται και αγαπά όλους τους πολίτες του…

Όχι φίλε μου, δεν φταίει η κλιματική αλλαγή.
Φταίει η εγκληματική αλλαγή, φταίει η εγκληματική απάθεια.

Μπήκαν μπροστά τα συμφέροντα τραπεζών, πολυεθνικών, εμπόρων, ξένων χωρών και παραγκωνίστηκαν οι ανάγκες της χώρας, η προστασία της φύσης και των ανθρώπων.
Για άλλη μια φορά, για ακόμα ένα καλοκαίρι γίναμε μάρτυρες μιας απίστευτης καταστροφής του φυσικού πλούτου της χώρας μας.
Βλέπουμε τα παρθένα δάση, την ομορφιά του φυσικού μας πλούτου και τα άγρια ζώα να παραδίδονται στις φλόγες, δυστυχώς μαζί με την περιουσίες , το βιός και τον κόπο χιλιάδων εργαζομένων στις περιοχές που “τυχαίνει” η “κλιματική κρίση” (!) να επηρεάζει περισσότερο… και όλως τυχαίως μετά τις πυρκαγιές να δημιουργούνται αιολικά πάρκα.

Εικόνες που μας δείχνουν ότι όταν όλα μπαίνουν στο ζύγι, του τι συμφέρει και τι κοστίζει, όλα μπορούν να γίνουν παρανάλωμα…
Ότι και να πουν, όσο και να προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι φταίει η κλιματική αλλαγή, ο στρατηγός άνεμος, ή ο τρελός με το γκαζάκια και άλλα τέτοια, δεν μπορούν να κρύψουν την ανικανότητα τους να κάνουν κάτι καλό για την χώρα.

Και η ανικανότητα βέβαια είναι επιλεκτική, αφού μια χαρά ικανοί είναι να έχουν έτοιμο τον κρατικό μηχανισμό να επιτεθεί σε δικαιώματα, να επιβάλουν υποχρεωτικότητες με πρόστιμα και εμβολιασμούς, να βγάλουν σε αναστολή εργασίας χιλιάδες ανθρώπους, να εφαρμόσουν αντιλαϊκούς νόμους, ακρίβεια, ανεργία κτλ

Και όμως οι πολιτικές ευθύνες είναι εδώ.
Βαραίνουν την κυβέρνηση, αλλά και μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης με ένα ολόκληρο σύστημα που μπροστά στις μπίζνες δεν διστάζει να απαξιώνει σε πολλά επίπεδα τον τόπο.

Είναι αυτό το σύστημα που αντί να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την πρόσληψη προσωπικού και την ενδυνάμωση του πυροσβεστικού σώματος, στέλνει ΜΑΤ και αύρες για να καταστείλουν τους πυροσβέστες που διαμαρτύρονται, εκδιώκει από την Ε.Μ.Α.Κ. τους άνδρες της που δεν δέχτηκαν την υποχρεωτικότητα των σκευασμάτων στο σώμα τους.

Είναι αυτό το σύστημα που έχει διαλύσει τις δασικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης.

Είναι αυτό το σύστημα που έχει αφήσει τη χώρα με έναν απαρχαιωμένο στόλο πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και εναέριων μέσων, που γίνονται ο τάφος των παιδιών μας.

Η φύση και τα φυσικά φαινόμενα αντιμετωπίζονται ως εχθρός από ένα κράτος που έχει επιλέξει τον ρόλο του παρκαδόρου επιχειρηματικών συμφερόντων, αντιμετωπίζοντας τον τόπο και το περιβάλλον ως οικόπεδο προς πώληση, επενδύοντας όλο και λιγότερα στην πολιτική προστασία, την πρόληψη, τις υποδομές και εθίζοντας τους πολίτες σε μια λογική θεατή, απομακρυσμένου από την ίδια του τη γη, υπό τον διαρκή φόβο των έκτακτων φαινομένων και καταστροφών.

Και στο βάθος μπίζνες.
Μοιάζει να μην τους ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, πιθανόν να δοθούν κάποιες αποζημιώσεις, άλλες άμεσα, άλλες μετά από αρκετό καιρό και άλλες ποτέ.

Θα υπάρξει, όπως και γίνεται, φίμωση κάθε κριτικής προς τα κυρίαρχα σχέδια κρατικής διαχείρισης.
Θα δοθούν υποσχέσεις για ενίσχυση της πυροσβεστικής που θα μείνουν κενό γράμμα και θα πάμε παρακάτω, μέχρι την επόμενη καταστροφή.
Ακριβώς το ίδιο σχέδιο όπως και με το εθνικό σύστημα υγείας Ε. Σ. Υ. !

Η χώρα μας καταστρέφεται και δυστυχώς όλοι εμείς είμαστε απλά θεατές αυτής της καταστροφής σε όλους τους τομείς.

Η ενότητα είναι το όπλο μας, έχουμε καθήκον να αντιδράσουμε.

Εκ του σωματείου συντονιστικού Π.Ο.Ε.Υ. Πανελλήνια Ομάδα Επαγγελματιών Υγείας.