ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
(ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ με Αρ. Μητρώου: 10985)

Θεσσαλονίκη, 01.09.2023

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Υγείας,

Κο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Η Πανελλήνια Ομάδα Επαγγελματιών Υγείας (Π.Ο.Ε.Υ.), με αφορμή το γεγονός της συμπλήρωσης δύο (2) ετών από τις 16.08.2021 και  01.09.2021, ημερομηνίες κατά τις οποίες τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων χιλιάδες εργαζόμενοι (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας),  λόγω άρνησής τους να υποβληθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, απευθυνόμαστε σε σας, ως νέα Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και αιτούμαστε την άμεση εφαρμογή της υπ’ αρ. 2332/2022 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, την καταβολή όλων των μισθών των εργαζομένων που παρανόμως παρακρατήθηκαν και την άμεση εξεύρεση πολιτικής λύσης στα εν γένει προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πολιτική της απελθούσας ηγεσίας του Υπουργείου.

Η Πανελλήνια Ομάδα Επαγγελματιών Υγείας (ΠΟΕΥ) είναι επίσημο αναγνωρισμένο Σωματείο, το οποίο αποτελείται κυρίως από εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας, όπως Επιστημονικό, Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Τεχνικό και Διοικητικό προσωπικό, τους διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. κλπ. Οι αρχές και οι αξίες αυτού του Σωματείου είναι η επιστημονική, νομική και ανθρωπιστική ενημέρωση της κοινωνίας, ώστε, μεταξύ άλλων, να παρέχεται σωστή πληροφόρηση στους πολίτες και να αποφεύγεται η διασπορά του φόβου και της απελπισίας. Το σωματείο μας είναι καθαρά προσανατολισμένο στην στήριξη του αυτεξούσιου του ανθρώπου και στην πλήρη εξουδετέρωση κάθε υποχρεωτικότητας, όχι μόνο σαν εφαρμογή εναντίον των αδυνάτων αλλά ακόμα και σαν ιδεολογία. Δεν ανήκουμε σε κανένα κομματικό μηχανισμό ή παράταξη και εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας.

Με την παράνομη και αντισυνταγματική διάταξη του άρθρου 206 Ν. 4820/2021 οι εργαζόμενοι του χώρου της Υγείας απομακρύνθηκαν από την εργασία τους χωρίς καταβολή αποδοχών και χωρίς την εξασφάλιση των βιοποριστικών τους αναγκών, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους που τίθενται σε αργία, με βάση τις διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Ο χρόνος αναστολής δεν θεωρήθηκε χρόνος πραγματικής υπηρεσίας (παρ. 6 περ. α) και μέχρι την άρση του μέτρου αυτού δεν επετράπη η διενέργεια οποιασδήποτε υπηρεσιακής μεταβολής, η άσκηση ή η χορήγηση άδειας για την άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή, καθώς και η χορήγηση πάσης φύσεως αδειών, με οτιδήποτε άλλο αυτό συνεπάγεται στην διαβίωση και στην εργασιακή και μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων. Αξίζει να επισημανθεί όμως ότι παράλληλα ίσχυαν γι’ αυτούς όλοι οι περιορισμοί και τα ασυμβίβαστα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Πρόκειται για μία περίοδο που γράφτηκε με μελανά χρώματα στις συνειδήσεις μας, αλλά και στην ιστορία του χώρου της Υγείας. Ουδέποτε επιβλήθηκαν τόσο σκληρά και απάνθρωπα μέτρα εναντίον εργαζομένων και μάλιστα στον χώρο της Υγείας, που πάλεψαν εξαρχής στην πρώτη γραμμή, αψηφώντας τους κινδύνους, την κούραση και τις αντίξοες συνθήκες. Ουδέποτε ομάδα εργαζομένων αντιμετωπίστηκε με τόσο άνισο και άδικο τρόπο, χωρίς να γίνουν προσπάθειες για εξεύρεση άλλων ηπιότερων μέτρων.

Επειδή εσείς, ως νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δύνασθε να αποκαταστήσετε πολιτικώς τις ανωτέρω αδικίες εις βάρος των εργαζομένων, αιτούμαστε την άμεση πολιτική παρέμβασή σας για την εφαρμογή της με αρ. 2332/2022 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΠΟΕΥ

Αθανάσιος Καλογερίδης,

Μοριακός Βιολόγος, Γενετιστής