ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
(ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ με Αρ. Μητρώου: 10985)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΊΑ
 
Θεσσαλονίκη 10/04/2024
 
Στην περαιτέρω υποβάθμιση της ήδη υπολειτουργούσας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προχώρησε το Υπουργείο Υγείας καθώς έκανε ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της υγείας και τον περιορισμό στο αναφαίρετο δικαίωμα των ασθενών σε δημόσια και δωρεάν υγεία.
 
Τα απογευματινά χειρουργεία πλέον συμβάλουν στην νομιμοποίηση αυτού του περιβόητου όρου “φακελάκι” στο Ε.Σ.Υ. από την στιγμή μάλιστα που ο πολίτης έχει προπληρωμένη την χρήση του στα “δημόσια” νοσοκομεία από τις εισφορές του.
 
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό προς πάσα κατεύθυνση ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο  ουσιαστικά πρόκειται να αλλάξει ριζικά την εικόνα της νοσοκομειακής περίθαλψης καθώς όπως φαίνεται οδηγεί με σταθερά βήματα  στην άμεση κατάργηση της δωρεάν υγείας, γυρίζοντάς μας δεκαετίες πίσω.
 
Δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. να ασκούν κατά μία έννοια ιδιωτικό έργο, οδηγώντας τον πολίτη να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να τον στείλει στους ιδιώτες λόγω της σοβαρής υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσα στα νοσοκομεία.
 
Οι γιατροί γίνονται υποχείρια της εκάστοτε διοίκησης καθώς προκειμένου να συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία με σκοπό την αύξηση του εισοδήματος τους θα «τρέχουν» από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά και από τις απαιτητικές και ψυχοφθόρες εφημερίες στα επιπλέον ωράρια εργασίας υποβαθμίζοντας ίσως άθελα τους τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην κανονική υπηρεσία τους στο νοσοκομείο όπου εργάζονται.
 
Ωστόσο αυτό το μέτρο στις δημόσιες δομές Υγείας θα οδηγήσει στο πρόχειρο μπάλωμα ορισμένων από τις τρύπες και τα κενά που ήδη υπάρχουν, επιφορτίζοντας τους γιατρούς – υγειονομικούς υπαλλήλους στο να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις που ήδη υπάρχουν στο ΕΣΥ.
 
Το αποτέλεσμα θα είναι όπως ήδη αναφέρθηκε η σταδιακή υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία, όπως το επιβεβαίωσε και η πείρα μας από την περίοδο της πανδημίας.
 
Πάνω από όλα όμως το νομοσχέδιο αυτό αφορά τους ασθενείς μας, τους οποίους θα οδηγήσει να γίνουν πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας.
 
Ο ασθενής οδηγείται στο να πληρώνει αδρά, για να μπορεί να «ξεπεράσει» τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων και των διαγνωστικών εξετάσεων και να επισπεύσει την θεραπεία του.
Μέσα από τη διαπίστωση αυτή προκύπτει ότι ο σκοπός του Υπουργείου Υγείας, επομένως, δεν είναι ούτε η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ούτε η κάλυψη των κενών, ούτε η αύξηση εισοδημάτων του ΕΣΥ αλλά αντιθέτως η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση συνολικά της δευτεροβάθμιας περίθαλψης που άλλωστε έχουν
ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2023.
 
Η Π.Ο.Ε.Υ. καταδικάζει και απορρίπτει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και καλεί όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους υγειονομικούς οι οποίοι αγωνίστηκαν και συνεχίζουν καθημερινά να αγωνίζονται για την αξιοπρεπή περίθαλψη των συμπολιτών μας να αντιδράσουν δυναμικά ώστε να γίνει κατανοητό στους κυβερνώντες ότι η ιδιωτικοποίηση της Υγείας η οποία είναι το υπέρτατο αγαθό αποτελεί  την κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να την περάσει με οποιοδήποτε τέχνασμα.
 
Εκ του Δ.Σ. του Σωματείου της ΠΟΕΥ
Παντελιός Νικόλαος
Υπέυθυνος Επιτροπής Τύπου.
 
 
Το άρθρο στο σάιτ “Καρδίτσα στα άκρα” 👇

https://karditsastakra.com/2024/04/13/%ce%b7-%cf%80-%ce%bf-%ce%b5-%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b3%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%ac-%cf%87%ce%b5/